Flaki po staropolsku
Składniki: 0,5 kg flaków wołowych, 1 mała cebula, 1,5 litra warzywnego wywaru, włoszczyzna, mąka, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru, dwie łyżki słodkiej papryki czerwonej, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku.
Flaki gotujemy z dodaniem liścia laurowego i ziela angielskiego. Włoszczyznę pokrojoną w kostkę dodajemy do gotujących się flaków. Kroimy cebulę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy słodką paprykę, a na końcu mąkę i mieszamy do uzyskania złotego koloru. Flaki doprawiamy resztą przypraw. Do naszej zasmażki wlewamy odrobinę flaków z garnka. Zasmażkę dodajemy do flaków. Całość musi się zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz