Uczniowie Gimnazjum nr 4 im. Jana Pawła II w Łowiczu

Natalia Siekiera
Michalina Stefańska
Anna Szczęsna

opiekun: Piotr Wysocki

piątek, 28 listopada 2014

Prymasowskie menu 1

Baranina z czosnkiem i cebulą
 
Składniki: duży kawałek baraniny, 2 cebule, szczypta cząbru, szczypta majeranku, 1 główka czosnku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek jałowca, pieprz, sól, 3 łyżki octu, olej.

Przyprawy: cząber, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe (pokruszone) włożyć do miski. Dodać rozgnieciony czosnek i wlać sporą ilość oleju, wszystko dokładnie wymieszać. Baraninę natrzeć przyprawami, powbijać ziarna jałowca i skropić octem. Mięso postawić w chłodnym miejscu i zostawić na około jedną dobę. Gdy przejdzie przyprawami, baraninę położyć na ogniu i zapiec z dwóch stron. Przełożyć do szklanego naczynia. Posolić. W trakcie pieczenia, baraninę obłożyć plastrami cebuli. Po jakimś czasie mięso powinno być miękkie. Zdjąć wtedy z ognia i położyć na talerzu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz