Baranina z czosnkiem i cebulą
Składniki: duży kawałek baraniny, 2 cebule, szczypta cząbru, szczypta majeranku, 1 główka czosnku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek jałowca, pieprz, sól, 3 łyżki octu, olej.
Przyprawy: cząber, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe (pokruszone)
włożyć do miski. Dodać rozgnieciony czosnek i wlać sporą ilość oleju, wszystko
dokładnie wymieszać. Baraninę natrzeć przyprawami, powbijać ziarna jałowca i
skropić octem. Mięso postawić w chłodnym miejscu i zostawić na około jedną
dobę. Gdy przejdzie przyprawami, baraninę położyć na ogniu i zapiec
z dwóch stron. Przełożyć do szklanego naczynia. Posolić. W trakcie pieczenia, baraninę obłożyć
plastrami cebuli. Po jakimś czasie mięso powinno być miękkie. Zdjąć wtedy z
ognia i położyć na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz