Gęś duszona z grzybami
Składniki: jedna mała gęś, 10 plastrów tłustego boczku, trzy garście grzybów (maślaki, borowiki), 3 duże marchewki, 2 duże cebule, 4 łyżki szczypiorku posiekanego z koprem i pietruszką, sól, pieprz
Gęś pokroić na niewielkie porcje. Boczek lekko podpiec na patelni. Cebulę w całości dodać do boczku, obrumienić. Grzyby i marchewki pokrajać w plasterki, dodać do zrumienionej cebuli, wymieszać. Zlać z patelni wytopiony z boczku tłuszcz i obrumienić na nim porcje gęsi. Grzyby z boczkiem i cebulą dodać do gęsi, lekko podlać wodą, osolić, oprószyć pieprzem. Udusić na wolnym ogniu do miękkości. Wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz